Tandheelkunde voor uw huisdier
Het gebit van uw huisdier verdient goede zorg. Dit kan veel problemen voorkomen. Maar wat is de geschikte gebitsverzorging voor uw huisdier?
Gebitsverzorging voor hond en kat
Vier op de vijf honden en katten ouder dan 3 jaar hebben gebitsproblemen! Meestal worden deze veroorzaakt door tandsteen en -plak. Ook tandvleesproblemen kunnen daarbij opspelen. Een aangepast anti-tandplak dieet kan helpen bij de voorkoming van dit soort problemen. Ook kunt u het gebit van uw hond of kat poetsen. Er is speciale tandpasta te verkrijgen en met een borstel of uw vinger kunt u de tandplak verwijderen. Dat voorkomt dat deze zich omzet in tandsteen, die niet meer weg te poetsen is.
Gebitsverzorging voor konijnen en knaagdieren
Het gebit van konijnen en knaagdieren blijft altijd doorgroeien. De tanden en kiezen slijten normaal gesproken voldoende af door te kauwen. Als hier iets misgaat door bijvoorbeeld een verkeerde stand van onder- en bovenkaak kunnen de tanden blijven groeien, waardoor eten op den duur lastig wordt. De voeding zelf speelt hierin ook een belangrijke rol. Er moet goed gekauwd kunnen worden en het moet voldoende calcium bevatten. Ook onmisbaar is goed knaagmateriaal zoals hooi en wilgentakken.
Als het dier slechter gaat eten of een natte mondhoek krijgt door kwijl, kan het zijn dat het gebit niet op orde is. Maak dan zeker een afspraak, zodat we het gebit goed nakijken. U kunt zelf ook geregeld de lengte van de voortanden checken.
Verzorging voor vogels
Elke vogel heeft weer een andere snavel, afhankelijk van zijn eet- en drinkbehoeften. Overeenkomst is echter dat de snavel geen tanden of kiezen bevat. Maar ook een snavel dient verzorgd te worden. Als een snavel doorgroeit, kan deze het een vogel onmogelijk maken om nog te eten. Bij de normale verzorging hoort dan ook een mineralenblok of sepia, om de snavel van uw vogel in goede conditie te houden.
Contact
Als u de gebitsklachten van uw huisdier negeert, verergeren de problemen. Van slechte adem tot niet meer kunnen eten door verlies van tanden en kiezen of door vergroeiingen aan het gebit of de snavel. Wij kijken graag het gebit van uw huisdier na, om uw dier te verlossen van de klachten. Dit kan bijvoorbeeld prima tijdens de jaarlijkse afspraak voor inentingen.
Tips
Als uw dier chronisch last heeft van een slechte adem kan dat duiden op gebitsproblemen. Ook schudden met de kop, janken, slecht eten, slecht kauwen, kwijlen en niet meer spelen kunnen signalen zijn van gebitsproblemen.