Steriliseren of castreren?

Steriliseren of castreren hebben beide als doel om uw huisdier onvruchtbaar te maken. Sterilisatie is na de ingreep weer ongedaan te maken, castratie is onomkeerbaar. Ook een hormoonprik of chemische castratie kunnen tijdelijke onvruchtbaarheid geven.

Sterilisatie

Bij een sterilisatie worden alleen de eileiders of de zaadleiders onderbroken. Dit heeft tot gevolg dat de teef nog steeds loops kan worden! Daarom kiest men bij een teefje altijd voor castratie om het dier onvruchtbaar te maken.

Voordelen mannelijke castratie

Bij deze castratie wordt met het wegnemen van de testikels de aanmaak gestopt van zaadcellen en mannelijke hormonen. Deze hormonen zijn vaak de oorzaak van typisch reugedrag, zoals onrust, dominantie en markeren met urine en katergedrag zoals weglopen, sproeien en vechten. De kans op voorhuidonsteking en goedaardige prostaatvergroting neemt ook af door castratie.

Voordelen vrouwelijke castratie

Door het wegnemen van de eierstokken stopt de aanmaak van hormonen. Hierdoor wordt de poes niet meer krols en het teefje niet meer loops. Ook neemt de kans op gezwellen in de melkklieren af. Het risico op suikerziekte wordt ook kleiner en er kan geen baarmoederontsteking meer optreden. Ook schijnzwangerschappen zijn van de baan. Meestal wordt uw dier aanhankelijker, terwijl daarentegen een enkel teefje juist dominanter kan worden.

Nadelen castratie

Een castratie is onomkeerbaar. Bijkomend nadeel is dat door afnemende energiebehoefte en toenemende eetlust uw dier dikker kan worden. Ook kan de vacht veranderen, maar dat verschilt per ras.

Hormoonprik of chemische castratie

Deze methodes hebben beide een tijdelijk karakter met kans op diverse bijwerkingen. De hormoonprik is een injectie die uw dier om de drie tot 5 maanden krijgt. Bij een chemische castratie wordt een implantaat onder de huid aangebracht, dat elke 6 of 12 maanden moeten worden herhaald. Deze methode is nog redelijk nieuw en daarom zijn alle bijwerkingen op de lange termijn nog niet bekend. Daarbij zijn deze methoden op termijn duurder dan een operatieve ingreep.

Contact

Wij adviseren u graag over de mogelijkheden en het beste moment per ingreep. Dit is afhankelijk van klachten, leeftijd, ras en karakter van uw dier. Dus laat u goed informeren voordat u een besluit neemt!

Tips

Geef 10 – 25% minder voer vanaf de dag van de castratie om vetzucht te voorkomen.

Twijfelt u over het effect van castratie op het gedrag van uw dier? Overleg dan of eenmalige chemische castratie een optie is om te testen hoe uw dier zich gedraagt na de castratie.