Radiografie en uw huisdier

Soms is het noodzakelijk dat we uw huisdier verder onderzoeken. We kunnen dat doen met een bloedonderzoek en een fysiek onderzoek. Als daar geen sluitende diagnose uitkomt, kunnen we kiezen voor een ander diagnostische middel, zoals radiografie.

Wanneer gebruiken we radiografie?

Radiografie gebruiken we als we de botstructuren goed willen bekijken. De vele calcium in de botten houdt de röntgenstralen beter tegen, waardoor ze duidelijk zichtbaar worden. Ook geeft radiografie een duidelijk beeld van de omtrek van organen, waardoor een tumor opgespoord kan worden. Ook kan radiografie worden ingezet bij een hartprobleem. We krijgen daarmee een duidelijk overzicht van de borstholte en de globale grootte en vorm van het hart. We kunnen zien of er vocht zit in de longen of dat er andere longproblemen zijn. Ook een eventuele stuwing van de longbloedvaten wordt zichtbaar. Vaak wordt radiografie gebruikt in combinatie met echografie, omdat we daarmee ook de interne structuur van elk orgaan kunnen bekijken.

Geen narcose nodig

Uw huisdier hoeft niet onder narcose bij radiografie. Meestal mag u als eigenaar erbij blijven om het dier te geruststellen. Sommige dieren vinden het nu eenmaal niet prettig om in een bepaalde houding te moeten liggen. Als u uw dier niet kunt geruststellen, kan een licht kalmeringsmiddel ook helpen.

Contact

Wilt u meer weten over radiografisch onderzoek bij uw huisdier? Vraag het ons gerust, wij helpen u graag verder.

Tip

Uw dier voelt feilloos uw zenuwen of uw rust aan. Probeer daarom zelf zo rustig mogelijk te blijven, zodat uw dier zich ook kan ontspannen waar mogelijk tijdens het onderzoek.