Orthopedische hulp

Als uw huisdier mank gaat lopen, kunnen orthopedische problemen in skelet, spieren, pezen, gewrichten of zenuwstelsel de oorzaak zijn. De klachten kunnen een gevolg zijn van ondermeer een aangeboren afwijking, fracturen, slijtage of een ongeval. Bij dit soort klachten kan orthopedie uitkomst bieden.

Orthopedische chirurgie

Orthopedische ingrepen zijn meestal specialistisch, waarbij een huisdier wordt geopereerd om de klachten te verminderen of te verhelpen. Vaak worden er metalen implantaten geplaatst. Daarom is het van het grootste belang dat de wond goed wordt verzorgd en snel heelt, omdat een open wond ook de implantaten blootlegt. Het is belangrijk dat u huisdier niet aan de wond krabt of likt. Dit kunt u voorkomen met een kraag. Het helen van de wond duurt meestal  ca. 14 dagen.

Medicatie en rust

Na de ingreep heeft uw dier voor een bepaalde tijd ontstekingsremmers nodig, die ook werken als pijnstillers. Die krijgt u mee na de operatie. Soms houden we dieren ook enige tijd bij ons, zodat we zeker zijn dat ze de eerste dagen pijnvrij kunnen bijkomen. Vaak geven we ook een antibioticakuur mee van een aantal dagen. En natuurlijk is het belangrijk dat uw huisdier een aantal weken rust krijgt om te herstellen van de ingreep.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheid van orthopedische chirurgie bij uw huisdier? Vraag ons gerust naar de mogelijkheden, zodat we samen kijken naar een passende oplossing voor de klachten.

Tips

Geef uw hond nooit een pijnstiller voor mensen. Deze zijn te sterk en sommige zijn zelfs giftig!

Als uw dier rust moet houden, maakt u de ruimte kleiner waarin hij verblijft. Dus bijvoorbeeld in de keuken, een bench, etc.

Springen is verboden.

Uw dier mag alleen mee aan de riem tijdens heel korte wandelingen!

3 weken na de ingreep mag uw dier kort wandelen/naar buiten, maximaal 3 x 10 minuten per dag, aan de riem.

Vanaf 4 weken mag iedere dag de wandeling / het buiten zijn iets worden verlengd als het goed gaat.