De nagels van uw huisdier

Te lange nagels kunnen zorgen voor uiteenlopende gezondheidsproblemen, zoals moeite met lopen en ingegroeide nagels. De nagels van uw huisdier dienen dus ook regelmatig geknipt te worden, ook al groeien deze gelukkig niet zo hard.

Verschillende soorten nagels

Katten zorgen meestal zelf voor hun nagels doordat ze spelen met allerlei krabmaterialen. Als ze echter op leeftijd raken of zichzelf niet meer zo goed kunnen verzorgen, kan het zijn dat u een keer bij moet knippen. Bij honden, konijnen, knagers en vogels is het wel nodig om af en toe de nagels te knippen.

Wanneer zijn nagels te lang?

Hoe vaak er geknipt moet worden, hangt af van het dier, de groei van de nagels en de mogelijkheden tot afslijten. Bij een hond mogen de nagels de grond net niet raken. Bij konijnen mogen de nagels niet uitsteken buiten de vacht. Bij een vogel hoort de nagelpunt op de grond te steunen. Zoveel nagels, zoveel knipmomenten, zoveel schaartjes! De dierenspeciaalzaken kan u adviseren welke schaar geschikt is voor uw dier.

Contact

Laat u het knippen toch liever aan een ander over? Vraag het ons gerust, wij doen het graag even voor u.

Tips

Kijk goed waar u knipt! Knip niet in het gedeelte waar het leven zit. Dat is meestal het roze gedeelte. Bij sommige dieren is het moeilijk te zien waar u moet knippen omdat ze donkere nagels hebben.

Er zijn dieren die hoger op de poot nog een nageltje hebben, de zogenaamde duimnagel of hubertusklauw. Deze kan zelfs in de huid groeien. Vergeet dus niet om deze ook te knippen.

Beloont u uw dier goed bij het knippen, want vaak vinden ze het toch een beetje eng.