Het belang van de microchip

In België is een ingeplante chip verplicht voor registratie en identificatie van uw hond of kat. Het inplanten gebeurt meestal bij de fokker, voordat het dier 8 weken oud is. Ook dieren afkomstig uit het buitenland moeten een chip dragen als ze in België komen wonen. Na het plaatsen van een microchip met een uniek nummer kan uw huisdier geregistreerd en bij een eventuele vermissing geïdentificeerd worden. De dierenarts kan dit nummer lezen met een zogenaamde chiplezer.

De microchip

De dierenarts plaatst de microchip onder de huid met behulp van een injectienaald. Dit is pijnloos en zonder verdoving, ook al heeft de chip de grootte van een rijstkorrel. Daarna vult de dierenarts een voorlopig identificatiecertificaat in met het chip identificatienummer, de beschrijving van het dier en de gegevens van de eigenaar.

Registratie voor honden en voor katten

De dierenarts verzendt het certificaat voor uw hond naar DogID, de databank voor identificatie en registratie van honden in België. Als uw gegevens en die van uw hond verwerkt zijn, ontvangt u een registratiebewijs. Dit bewijs bestaat uit twee zelfklevende etiketten die u in het paspoort van uw hond plakt. Ook ontvangt u een kaartje voor het doorgeven van wijzigingen aan DogID, zoals overlijden, verhuizen, verandering van eigenaar. U kunt op www.dogid.be zelf checken of de gegevens correct op de databank zijn verwerkt. De identiteitscertificaten voor katten worden gestuurd naar ID Chips. Deze organisatie beheert de databank voor katten die geïdentificeerd zijn in België en Luxemburg.

Meer weten?

Wilt u meer weten over deze microchips? Neem dan contact op met onze praktijk, wij beantwoorden graag al uw vragen.

Tips

Het registratiebewijs en het dierenpaspoort gelden niet als bewijs van eigendom, ook al zijn de gegevens van de verantwoordelijke van het dier hierin opgenomen.

Elke hond of kat die verkocht wordt, moet geïdentificeerd en geregistreerd zijn, ook bij particuliere verkoop. Bij het ontbreken van deze gegevens heeft u mogelijk te maken met verboden zwartkweek.