Hoe zit het met inentingen voor uw huisdier?
Inentingen of vaccinaties zijn bedoeld om weerstand op te bouwen zonder echt ziek te worden. Om deze weerstand te behouden moeten inentingen worden herhaald: sommige injecties jaarlijks, andere eens per 3 jaar. Als uw huisdier naar een pension of naar het buitenland gaat, zijn er afhankelijk van het land van bestemming specifieke vaccinaties nodig.
Wat heeft uw huisdier nodig aan inentingen?
Inentingen pup en kitten
In de eerste weken van hun leven worden pups en kittens beschermd door afweerstoffen die in de moedermelk zaten. Tussen de 5 en 15 weken leeftijd verdwijnt deze moeder-weerstand (maternale-immuniteit) waardoor ze erg gevoelig zijn voor het oplopen van infecties. Dit is ook de reden dat u het beste een puppy pf kitten kunt kopen bij de fokker, omdat ze in een dierenwinkel of puppy/kittenfarms vaak in die kwetsbare leeftijd met dieren uit verschillende nestjes worden samengebracht. Hierdoor kunnen ze ernstige ziektes oplopen. Er vinden diverse inentingen plaats tussen 3 en 16 weken tegen diverse ziektes.
Inentingen volwassen hond
Om uw hond blijvend te beschermen tegen infectieuze ziekten is het nodig om een aantal inentingen te herhalen. Dit gebeurt tijdens de standaard 1-jaar inenting tegen diverse ziekten en tijdens de jaarlijkse inenting tegen de Ziekte van Weil. Inentingen tegen Hondenziekte, HCC en Parvo dienen 3-jaarlijks herhaald te worden. Indien u twijfelt over de noodzaak van een inenting kunt u een bloedonderzoek laten uitvoeren (titerbepaling) om te zien hoeveel beschermende antistoffen er nog zijn in het bloed.
Inentingen volwassen kat
Standaard worden alle eerdere vaccinaties herhaald als uw huisdier 1 jaar is. De vaccinatie tegen Niesziekte en FeLV kan het best jaarlijks worden herhaald. Kattenziekte en eventueel Hondsdolheid worden standaard elke 3 jaar herhaald.
Bij binnenkatten kan de Niesziekte vaccinatie worden uitgesteld maar let op:
- Niesziekte kan ook door handen en kleding worden overgebracht.
- Bij bezoek aan bijvoorbeeld de dierenarts komen ook binnenkatten in aanraking met de virussen van zieke katten.
Optionele vaccinaties
Vooral als u naar het buitenland gaat of uw hond/kat naar een pension gaat, zijn er aanvullende maatregelen verplicht. U kunt daarbij denken aan een inenting tegen Hondsdolheid, Kennelhoest en ziektes die alleen voorkomen in Zuid-Europese landen. Wij kunnen u daarin adviseren.
Bijwerkingen
Een klein huisdier heeft een iets grotere kans op bijwerkingen dan een groot huisdier. Ook als meerdere inentingen gecombineerd worden, is de kans op bijwerkingen groter. Fabrikanten van vaccins verbeteren voortdurend hun producten. De meeste moderne vaccins zijn (nog) veiliger dan de oudere producten. Uiteraard kiezen wij altijd voor de veiligste middelen om uw dier te beschermen.
Tips
Een inenting komt niet in plaats van goede hygiëne en andere preventieve maatregelen.
Inenten is maatwerk; laat u goed voorlichten.
Geef geen vaccinaties tegen ziekten die niet in de omgeving van uw hond voorkomen of waarvan het effect niet is bewezen.