Endoscopie bij uw huisdier

Endoscopie is een kijkonderzoek met behulp van een kleine camera. Hiermee kan de dierenarts bijvoorbeeld maag en darmen bekijken. Ook de blaas, longen of de binnenkant van de neus kunnen we gedetailleerd in beeld brengen. Tijdens een endoscopie kunnen we ook biopten (weefselhapjes) nemen of bijvoorbeeld een vreemd voorwerp verwijderen.

Wanneer is endoscopie nodig?

Als uw huisdier last heeft van langdurige diarree of bloed bij de ontlasting, veelvuldig braken, incontinentie en hoesten of niezen kan een endoscopie uitsluitsel bieden. Maar ook wanneer uw dier iets vreemds heeft gegeten, dat mogelijk gevaarlijk is om door slokdarm en maag-darmstelsel te passeren. Na een endoscopie kan de behandeling gericht worden gestart. Vaak kunnen we daarna ook een passend voedingsadvies geven.

Rondom het onderzoek

We kunnen alleen een maag/darm kijkonderzoek doen als uw dier geen voedsel in maag en darmen heeft. Daarom mag uw huisdier 24 uur vooraf aan dit onderzoek niets meer eten. Drinken mag wel, tot een uur vooraf aan het onderzoek.

Dit kijkonderzoek wordt onder algehele narcose uitgevoerd. Ook voor een narcose mag uw dier 12 uur niet eten, dus dit verbod geldt bij een endoscopie van bijvoorbeeld de neus of longen.

Uw dier krijgt hartbewaking en ook de ademhaling wordt gecontroleerd. Het soort anesthesie is afhankelijk van de klinische toestand van uw hond. Uw dier ondervindt doorgaans weinig hinder van het onderzoek en mag dezelfde dag naar huis.

Contact

Wilt u meer weten over endoscopie? Wij adviseren u graag en bekijken wat voor uw dier mogelijk is.

Tip

Heeft uw hond iets vreemds gegeten? Overleg dan altijd met uw dierenarts! Sommige voorwerpen of stoffen zijn gevaarlijk in het maag-darmstelsel!