Wanneer echografie bij uw huisdier?
Met echografie kunnen we goed de omtrek maar ook de interne structuur van elk orgaan zien. Dit in tegenstelling tot radiografie waarbij we van de verschillende organen slechts de omtrek zien. De botstructuur zien we wel duidelijk met radiografie. Aan de hand van de echotekstuur, echogeniciteit (donkerder of lichter) en vorm van een orgaan kunnen we vaak veel informatie halen. Ook over de functie kunnen we meer zeggen omdat we alle organen live in real time zien. Zo zien we bijvoorbeeld de beweeglijkheid van de darmen en de bloedstromen. Zeker bij een echografie van het hart is het heel belangrijk om het hart in functie te zien.
Hoe gaat echografie in zijn werk?
Uw huisdier dient bij een echografisch onderzoek nuchter te zijn. Dat betekent dat uw dier na middernacht voorafgaand aan het onderzoek niet meer mag eten. Water drinken is wel toegestaan. Bij het onderzoek staat er iemand voor en achter uw huisdier. Uw huisdier wordt op de echtotafel gelegd en de vacht wordt geschoren waar het onderzoek zal plaatsvinden. De echo-gel wordt na het onderzoek verwijderd en maakt geen vlekken. Het onderzoek duurt ca. 20 minuten. De radioloog volgt het onderzoek op het beeldscherm en maakt af en toe foto- of video-opnamen van het beeld. Na afloop stuurt de radioloog een verslag naar de verwijzende arts. De uitslag krijgt u bij uw dierenarts.
Geen narcose nodig
Uw huisdier hoeft niet onder narcose bij radiografie. Meestal mag u als eigenaar erbij blijven om het dier te geruststellen. Sommige dieren vinden het nu eenmaal niet prettig om in een bepaalde houding te moeten liggen. Als u uw dier niet kunt geruststellen, kan een licht kalmeringsmiddel ook helpen.
Contact
Wilt u meer weten over radiografie? Vraag het ons gerust, wij helpen u graag verder.
Tip
Uw dier voelt feilloos uw zenuwen of uw rust tijdens een onderzoek. Probeer daarom zelf zo rustig mogelijk te blijven, zodat uw dier zich ook kan ontspannen waar mogelijk tijdens het onderzoek.