Chirurgische ingreep

Soms is een chirurgische ingreep nodig om de klachten van uw dier te verhelpen. Afhankelijk van de klachten bekijken we wat de beste oplossing is. Het kan nodig zijn om een dier door te verwijzen naar een specialistische kliniek voor de best mogelijke hulp.

De ingreep

Veelvoorkomende ingrepen zijn sterilisaties en castraties. Bij ingrepen aan botten en gewrichten is orthopedische hulp gewenst. Voor de meeste andere ingrepen kan chirurgie uitkomst bieden. U kunt daarbij ondermeer denken aan buikoperaties, huidcorrecties, keizersnedes en verwijdering van tumoren.

Nazorg

Naast een verantwoorde narcose en correcte ingreep is ook de nazorg belangrijk. Daarom blijft elk dier na de operatie bij ons uitslapen. Het dier gaat pas naar huis als hij helemaal wakker is en wij er zeker van zijn dat het veilig is om hem naar huis te laten gaan. Het kan dus ook voorkomen dat uw dier wat langer moet blijven.

Medicatie en rust

Na de ingreep heeft uw dier voor een bepaalde tijd ontstekingsremmers nodig, die ook werken als pijnstillers. Die krijgt u mee na de operatie. Soms houden we dieren ook enige tijd bij ons, zodat we zeker zijn dat ze de eerste dagen pijnvrij kunnen bijkomen. Vaak geven we ook een antibioticakuur mee van een aantal dagen. En natuurlijk is het belangrijk dat uw huisdier een aantal weken rust krijgt om te herstellen van de ingreep.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheid van chirurgie bij uw huisdier? Vraag ons gerust naar de mogelijkheden, zodat we samen kijken naar een passende oplossing voor de klachten.

Tips

Geef uw hond nooit een pijnstiller voor mensen. Deze zijn te sterk en sommige zijn zelfs giftig!

Als uw dier rust moet houden, maakt u de ruimte kleiner waarin hij verblijft. Dus bijvoorbeeld in de keuken, een bench, etc.

Springen is verboden.

Uw dier mag alleen mee aan de riem tijdens heel korte wandelingen!

3 weken na de ingreep mag uw dier kort wandelen/naar buiten, maximaal 3 x 10 minuten per dag, aan de riem.

Vanaf 4 weken mag iedere dag de wandeling / het buiten zijn iets worden verlengd als het goed gaat.