Anesthesie

Anesthesie of narcose passen we alleen toe bij chirurgische ingrepen, bij een onprettig of pijnlijk onderzoek of bij de behandeling van een schuw of agressief dier, zodat we zonder gevaar voor mens en dier ons werk kunnen doen. Bij anesthesie brengen we uw dier in een diepe slaap, waardoor pijnen en reflexen niet meer optreden. Voor een kleine ingreep kunnen we kiezen voor lokale verdoving, waarbij uw dier bij kennis blijft maar gevoelloos is op de plek van de ingreep.

De fasen van anesthesie

Als uw dier onder narcose is, is het buiten bewustzijn. Om dit te bereiken, doorlopen we verschillende fasen:

Premedicatie

In voorbereiding op de operatie geven we uw dier rustgevende en pijnstillende middelen.

Inleiding

Uw dier wordt in slaap gebracht met het anesthesiemiddel via een infuus of met een injectie in een spier.

Onderhoud

Als de gewenste anesthesie is bereikt, kan het noodzakelijk zijn dat we wat extra verdovingsmiddel toebrengen. Dat kan via inspuiten voor kortere duur of gasanesthesie in andere gevallen.

Recovery

Deze start na het stopzetten van de anesthesietoediening. Langzaam komt uw dier weer kennis. Wij houden uw dier nauwlettend in de gaten en zorgen ervoor dat lichaamstemperatuur, bloedsomloop en ademhaling weer op het gewenste niveau komen. Uw dier gaat pas naar huis als alle gevaar geweken is en zelf naar buiten kan lopen.

Soorten anesthesie

Er zijn dus verschillende soorten anesthesie mogelijk. Via infuus, injectie of gas. Vooral bij langdurige ingrepen kiest met het meest voor gas. Deze methode is erg veilig en heeft goede bewakingsmogelijkheden. De monitoren geven informatie over ademhaling, hart, bloed en lichaamstemperatuur. De diepte en duur van de narcose kunnen we gemakkelijk regelen en bij eventuele complicaties kunnen we sneller handelen.

Welke anesthesie voor uw dier?

Afhankelijk van het uitgebreide onderzoek dat plaatsvindt vooraf aan de narcose bepalen we welke vorm(en) we inzetten. Elk middel kent eigen bijwerkingen en afhankelijk van de status van uw dier besluiten we wat we gaan doen. We informeren u vooraf hoe de narcose zal gaan verlopen. Vraag ons gerust als iets u niet duidelijk is!

Tip

Bij veel praktijken mag u bij uw dier blijven tijdens de premedicatie en de inleiding. Het is rustgevend en vertrouwd voor uw dier als u bij hem blijft tot hij onder narcose is.