Het is lente! Weg met de koude, natte dagen en tijd om weer volop te genieten van de zon samen met je huisdier. Maar let op: het nieuwe seizoen brengt ook enkele uitdagingen met zich mee. Denk aan vervelende parasieten, hooikoorts, de rui en zelfs gevaarlijke wespensteken. Met deze handige tips zorg je ervoor dat je viervoeter helemaal klaar is voor een zorgeloze lente!

Pas op voor parasieten!

Zodra de temperaturen stijgen, worden vlooien, teken, luizen en wormen actiever. Ze zoeken een warm plekje op je hond of kat en kunnen vervelende gezondheidsproblemen veroorzaken.

  • Controleer je huisdier regelmatig op teken, vooral na een wandeling in het gras of bos. Vergeet niet tussen de tenen en onder de oksels te kijken!
  • Gebruik preventieve vlooien- en tekenbestrijding, zoals vlooienbandjes of pipetten.
  • Ontworm je huisdier regelmatig om interne parasieten te voorkomen.
  • Maak een afspraak voor de jaarlijkse vaccinaties.

Hooikoorts bij huisdieren: ja, het bestaat!

Net zoals mensen kunnen ook honden en katten last hebben van pollenallergie. Symptomen zijn:

  • Overmatig likken of krabben aan de poten
  • Rode of tranende ogen
  • Veel niezen of een geïrriteerde neus

Heeft jouw huisdier hier last van? Veeg na een wandeling de poten en snuit af met een vochtige doek om pollen te verwijderen. Worden de klachten erger? Raadpleeg dan je dierenarts om de exacte oorzaak vast te stellen en een passende behandeling te vinden.

Borstelen: een must in de ruiperiode

In de lente zeggen veel huisdieren hun wintervacht vaarwel. Dit betekent dat je waarschijnlijk meer losse haren in huis zult vinden. Regelmatig borstelen helpt om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden.

  • Langharige dieren hebben vaker een kambeurt nodig om klitten en haarballen te voorkomen.
  • Kortharige dieren kunnen meestal met een wekelijkse borstelbeurt toe.
  • Een extra tip: gebruik een licht vochtige doek na het borstelen om losse haren te verwijderen en te voorkomen dat ze in huis rond dwarrelen.

Lenteschoonmaak? Let op je huisdier!

Een grote schoonmaak is heerlijk, maar veel schoonmaakmiddelen zijn giftig voor dieren. Zorg ervoor dat je huisdier niet in contact komt met agressieve producten en zet hem even apart in een andere ruimte.

Wat te doen bij een wespensteek?

Met het warmere weer keren ook wespen terug en soms ziet je hond of kat zo’n zoemende indringer als een interessant speeltje… Totdat het misgaat!

  • Is je huisdier gestoken in de poot of op het lichaam? Verwijder voorzichtig de angel en koel de plek met een natte doek of een coldpack om de pijn te verlichten.
  • Heeft je huisdier een wesp ingeslikt of is hij gestoken rond de tong, keel of snuit? Let goed op zwellingen en ademhalingsproblemen en neem bij twijfel direct contact op met je dierenarts.

Geniet van de lente, maar blijf alert!

Met deze tips zorg je ervoor dat jouw hond of kat optimaal kan genieten van het nieuwe seizoen. Preventieve zorg, een goede vachtverzorging en oplettendheid kunnen veel ongemakken voorkomen. Wil je meer advies of twijfel je over de gezondheid van je huisdier? Neem gerust contact op met je dierenarts.